Megelőzés

Helyszín: AJKA
A program mozgatója, szervezője: Maurer Csite Ágnes
“Az élet szép, akárhány szemmel is nézzük…”
Amikor ez a jelmondat létrejött, még csak hittünk abban, hogy Zsófi lányunk több hónapos kálváriájának vége lesz, és ő a korabeli társaihoz hasonlóan újra velük lehet a bölcsiben és az oviban. Akkoriban már túl voltunk rengeteg vizsgálaton, kezelésen, kontrollon, és sok helyen volt már lehetőségünk beszélni erről a betegségről is. Zsófi nagyon sok energiát kapott ismeretlen emberektől is, sok erőt merítettünk mi is abból, hogy elmondtuk történetünket, információkat adtunk arról, hogy mi is történt velünk. Nem mondhattuk el senkinek, elmondtuk hát mindenkinek!

A hónapok során óriási segítségeket kaptunk emberektől, az élet minden területén. (erről is hamarosan megszületik egy menűpont az oldalon) Talán ez volt az, hogy látva Zsófit, tapasztalva a pozitív energiákat, sikerült átvészelnünk, túljutnunk a problémákon. Sokat beszélgettünk, hogy mi a legjobb, mi az, amit tehetünk, úgy éreztük, hogy a miértek keresése helyett, elindulunk, és megmutatjuk a gyermekes családoknak azt, hogy mi az amit el kell, és el lehet kerülniük.

A legelmlékezetesebb dolog talán eddig a Nők Lapja újságban való megjelenésünk másnapja, amikor este kaptunk egy levelet Dr. Sényi Katalintól. A doktornő elmesélte azt, hogy az újság megjelenésének másnapján több szülő is megjelent a szemészeti klinikán a gyermekével, hasonló tüneteket elmondva, mint ami nálunk volt. Szerencsére a tünetek nem jeleztek súlyos betegséget, de a gyermekek ennek is köszönhetően időben kerültek hozzáértő kezekbe (tompalátás, kancsalság, rövidlátás stb.), melnyek során még időben irányíthatóvá, megelőzhetővé vált a problémájuk, nem kerültek súlyosabb állapotba. (nem tudjuk hogy még az ország többi szemészetén milyen reakciókat váltottak ki a többi média megjelenéseink, mert nem tudtuk mérni, csak hisszük, hogy minden felelősen gondolkodó szülő felismerte szavaink jelentőségét…)

Eme rövid kis bevezetővel szerettem volna elmondani a megelőzésben rejlő lehetőségeket. Jelenleg keressük a legjobb irányt, ahol a legtöbb és leghatásosabb információt tudunk eljuttatni a betegségről a gyermekes családok részére. Így kerültünk most AJKÁRA is, ahol hamarosan ingyenes, és a gyermekes családok számára önkéntes lehetőséggel felajánlott szemorvosi vizsgálattal szeretnénk segíteni a megelőzésben a szembetegségek felismerésében.

A prorgram fő mozgatója, szervezője pedig Maurer Csite Ágnes, akivel még személyesen nem is találkoztunk, de még is úgy érezzük, mintha már évek óta ismernénk egymást, és évek óta barátok lennénk. Ágival, férjén keresztül ismerkedtünk meg, és már túl vagyunk sok – sok telefonbeszélgetésen. Csodáljuk önzetlenségét és azt az energiát, amit az alapítvány céljainak ügyében mozgósított. Óriási köszönet neki és kollégáinak, férjének, hogy ez a program elindulhatott, elsőként az országban Ajkán. Az elmúlt 1,5 évben nagyon átrendeződtek emberi kapcsolataink, érdekes és sokszor fájdalmas volt megtapasztalni addigi kapcsolataink átalakulását. Egy biztos, ilyen szintű energiát, erőt és akaratot még senki sem mozgosított azért, hogy a betegség és a betegségmegelőzés eljuthasson a gyermekes családokhoz.

KÖSZÖNJÜK ÁGI, MINDEN TISZTELETÜNK A TIÉD!

Az Angyali Szemek Alapítvány által biztosított gyermekkori szembetegségek felismerésére, megelőzésére létrehozott 1 napos vizsgálat időpontja: 2013. 11.24.  9.30 – 15.30-ig

Helyszíne: Ajka, Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont – Ajka, József Attila utca 30.

A szűrésben 2 országos szaktekintélyű szemorvos vesz részt (mindketten Zsófi kezelésében aktívan részt vesznek…):

Dr. Sényi Katalin és 2 kolléganője

 

Fontos: ez egy önkéntes alapon létrehozott barátságos vizsgálat, nem kötelező senkinek sem!

Egy biztos, ha anno Zsófi 5 hónapos korában bennünket megismeretett volna valaki azokkal a problémákkal, előjelekkel, amelyek a Zsófi lányunk szembetegsége alapján kialakulhat, akkor sokkal hamarabb kerültünk volna szakértő kezekbe! (nem 21 hónapos korában, 5 szemorvosi vizsgálat után…) Mi a megelőzésre tesszük a hangsúlyt, az információk eljuttatására, hogy még időben kezelhetőek legyenek a szembetegségek gyerekkorban!

Hiszen, az “Élet szép, akárhány szemmel is nézzük…”, mi szeretnénk ehhez hozzájárulni a magunk módján a mi történetünk elmesélésével és a tapaszatalatok átadásával!

Várunk mindenkit, aki ezt fontosnak érzi!

Gyertek el minél többen!

Egy kedves blogger – Csite-Balogh Évi is írt rólunk, írt az eseményről: KLIKK IDE! 

Maurer Csite Ági és férje Gábor a következő anyagokat készítette el, hogy az információ sok emberhez eljusson:

ajka
Sikerült más információ csatornákat is megnyitni, melynek segítségével az Alapítvány a későbbiekben más városokban is tud majd tevékenykedni:

plakat

 

Örömmel várunk mindenkit!

Zsófi Szülei: Szilvi és István

További információs anyagok letöltehetők:

a gyermekkori szembetegségek tüneteiről

a Retinoblastoma tüneteiről

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

GYERMEKKORI SZEMBETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE SZŰRŐVISZGÁLATTAL 1.

HELYSZÍN: AJKA

Eljött a nap, az első komoly tevékenységünk az Alapítvánnyal. Nagy várakozással tekintettünk a nap elé, de volt azért bennünk szorongás is, hogy minden jól sikerüljön. Mindenki megérkezett időben, és nagyon jól működőtt a szervezés is. Tevékenyen részt vettek a programban a lányok is, Kata és Zsófi lányunk is komoly szervezőképességről tettek tanúbizonyságot. Igyekeztünk oldani a feszültséget, hiszen nem az volt a cél, hogy a gyermekek féljenek a vizsgálattól. A helyszín adottságai alapján az egyik teremben alakítottuk ki a viszgáló helységet, ahol a 3 doktornő vizsgált folyamatosan, és a egy másik helységben pedig egy játszószobát, lazuló szobát alakítottunk ki. Így a szülők kávézhattak a várakozás alatt, a gyermekek peig játszhattak a szőnyegen, rajzolhattak az asztalon, sőt a bátrabbak még arcfestést is kaphattak. Jó érzés volt látni, hogy a gyermekek a játszószobából, már felengedve mentek a vizsgálóba, és így nagyon könnyen segítették a doktornők munkáját. A doktornők pedig a gyermekek mellett a szülőket is vizsgálták, ahol ezt szükségesnek találták. Nagyon feszítetten telt el a pár óra, és óriási volt látni, hogy mindenki milyen fegyelmezetten vesz részt, és várja kia  sorát. (ezt nem nagyon láttam még rendes orvosi keretek között…) A szülők elmondásából pedig azt szűrtük le, hogy óriási az igény az ilyen vizsgálatokra, már akkor kérdezték tőlünk, mikor jövünk legközelebb, mert így sok családnak nem tudtuk már segíteni a vizsgálat elvégzésében.

A programról készítettünk néhány fényképet is, hogy a hangulatokat érzékeltessük.

Néhány statisztikai adat:

– közel 80 gyermeket tudott a doktori csapat megvizsgálni a nap során…

– a gyermekek több, mint a fele 0-1 év közötti volt…

– szerencsére Retinoblastomás problémát nem találtunk, de volt 3 gyermek, akiknél azonnali és sűrgős beavatkozásra lesz szükség, és ezt időben felismertük…

– a gyermekekkel együtt kb.: 160 felnőtt érkezett, akiknek nagy részét szintén megvizsgálta a doktornő…

Képekben:

IMG_2134IMG_2139

 

Ági a fő szervezőtárs munkában, és várakozás…

IMG_2149IMG_2146

IMG_2152IMG_2153

 

Szilvi arcot fest, Gábor játszik a gyermekekkel, várakoznak a szülők, és Zsófi olvas egy kis barátnővel…

IMG_2151

 

Dr. Sényi Katalin munka közben…

 

Köszönjük mindenkinek az aktív részvételt!

Következő vizsgálat tervezett helyszíne 2014 márciusában Orosháza!

Zsófi szülei